Dar viduramžiais svogūnas buvo atgabentas iki mūsų iš Centrinės Azijos. Jau tada jis buvo valgomas ne tik dėl skonio, bet ir dėl vertingų maistinių savybių. Svogūnai turi daug antioksidantų, mažai riebalų, be to, čia slypi sveikatai naudingi mikroelementai, tokie kaip selenas, manganas, kalis, fosforas. Ši daržovė naudinga virškinimo sistemai, ypač kepenims, o dėl skonio ji magiškai pagardina įvairius patiekalus. Ir jų įsigyti galima visur!

Šviežias ar džiovintas, mažas ar didelis, raudonas ar baltas

Svogūnai pasižymi veislių įvairove: maži baltieji, svogūnų laiškai, raudonieji ar tradiciniai dideli baltieji. Visi skirtingi, tačiau puikiai derantys prie mūsų lietuviškų patiekalų. Norinčioms ilgiau išlaikyti svogūnus šviežius, rekomenduojame juos laikyti šaldytuve (ne ilgiau nei 10 dienų), o sandėliuojant patariame saugoti rūsyje arba sausoje, tamsioje vietoje.

Patarimas: visada rinkis ką tik pirktus ar atneštus iš daržo, o ne laikomus rūsyje svogūnus. Šviežias svogūnas turi daugiau vitaminų ir mineralų, reikalingų mūsų organizmui.