1. >Blog'as
  2. >Daržovių nauda žmogaus organizmui: 7 itin sveikos daržovės

Mūsų organizmo sveikatai, energijai ir gyvybingumui palaikyti svarbūs įvairūs maisto produktai, tačiau ypač didelę reikšmę turi daržovės. Tai – maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis, galintis padėti ne tik išlaikyti gerą savijautą, bet ir apsisaugoti nuo įvairių ligų. Tačiau ar žinojote, kad tam tikros daržovės yra tikros sveikatos puoselėjimo superherojės? Šiame įraše aptarsime septynias itin sveikas daržoves ir atskleisime, kodėl būtent jos turėtų užimti garbingą vietą mūsų mityboje. 

Sveikiausios daržovės – kuo jos naudingos žmogaus organizmui?

Kiekviena daržovė savaip prisideda prie mūsų organizmo gerovės, tad nenuostabu, kad sveika mityba negali egzistuoti be jų. Taigi, kokios gi yra tos naudingiausios daržovės ir kaip jos gali prisidėti prie mūsų sveikatos palaikymo.

Morkų nauda

Morkos ne tik skanios, bet ir kupinos maistinių medžiagų, kurios teikia daug naudos mūsų sveikatai. Jose gausu beta karoteno, kuris organizme pavirsta į vitaminą A, svarbų regėjimui, odos sveikatai ir stipriai imuninei sistemai. Be to, šioje daržovėje yra daug antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvųjų radikalų sukeliamu stresu organizme, taip mažindami degeneracinių ligų ir širdies sutrikimų riziką.

Dar vienas svarbus morkų komponentas – skaidulos. Jos yra būtinos virškinimo sistemai, padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir gali kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Morkose taip pat yra kalio, kuris padeda palaikyti normalų kraujospūdį ir širdies funkciją. Be kalio, ši daržovė turi ir kitų svarbių vitaminų bei mineralų, įskaitant vitaminus K ir C, folatus bei manganą, kurie yra svarbūs kraujo krešėjimui, imuninei sistemai ir kaulų sveikatai.

Gaminant, morkos gali būti naudojamos įvairiai: nuo šviežių salotų iki kepinių ir troškinių. Įtraukdami šią daržovę į įvairius patiekalus, ne tik praturtinsime juos skoniu, bet ir suteiksime savo organizmui gausybę maistinių medžiagų, reikalingų sveikatai ir ilgaamžiškumui palaikyti.

Žirnių nauda

Žirniai yra puikus augalinių baltymų, suteikiančių organizmui reikiamą energiją ir padedančių palaikyti sveiką raumenų masę, šaltinis. Be baltymų, šioje ankštinėje daržovėje gausu skaidulų, kurios yra svarbios virškinimo sveikatai. Skaidulos padeda užtikrinti sklandų maisto perėjimą per virškinamąjį traktą, mažina vidurių užkietėjimo riziką ir gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, suteikdamos ilgalaikį sotumo jausmą.

Taip pat žirniuose yra B grupės vitaminų, įskaitant folatus, kurie ypač svarbūs nėštumo metu, nes prisideda prie normalaus vaisiaus nervų sistemos vystymosi.

Žirniuose esantys antioksidantai, tokie kaip vitaminas C ir saponinai, padeda mažinti uždegimą organizme ir stiprina imuninę sistemą. O tai padeda kovoti su infekcijomis ir palaiko sveiką odą. Be to, žirniai gali būti naudingi širdies sveikatai dėl jų gebėjimo mažinti „blogąjį“ MTL cholesterolio kiekį kraujyje, taip mažinant širdies ligų riziką.

Žirniai tinka tiek šaltiems, tiek karštiems patiekalams, salotoms, troškiniams arba kaip atskiras užkandis. Na, o jei norisi taupyti laiką, neaukojant maistingumo, geras pasirinkimas gali būti garuose ruošti „Vapeur“ žalieji žirneliai. Tai – puikus būdas praturtinti savo racioną svarbiomis maistinėmis medžiagomis.

Brokolių nauda

Brokoliai priklauso kryžmažiedžių augalų šeimai, kuri yra žinoma dėl savo priešvėžinių savybių, ypač dėl sulforafano – junginio, mažinančio tam tikrų rūšių vėžio riziką. Be to, brokolius galima vadinti vitaminų C ir K, taip pat folatų šaltiniu. Šios maistinės medžiagos stiprina imuninę sistemą, padeda palaikyti sveiką odą, kraujo krešėjimą ir yra būtinos nėštumo metu. Taip pat brokoliuose yra kalio ir magnio, kurie svarbūs širdies sveikatai ir raumenų funkcijai.

Šioje daržovėje esančios skaidulos puikiai veikia virškinimo sistemą, palaikydamos sveiką žarnyno mikroflorą ir suteikdamos ilgalaikį sotumo jausmą.

Brokoliai tinka įvairiems patiekalams: jie gali būti garinami, kepami, troškinami, taip pat valgomi švieži. Dar vienas būdas, kaip galima įtraukti šią daržovę į savo racioną, – trinta brokolių sriuba. Tai maistingas ir gardus patiekalas, tinkantis tiek pietums, tiek vakarienei. 

Lęšių nauda

Lęšiai ypač vertinami dėl didelio kiekio augalinių baltymų, turinčių nepakeičiamų aminorūgščių, kurios yra esminės mūsų raumenų ir audinių augimui bei atkūrimui. Be to, juose gausu skaidulų, kurios palaiko virškinimo sistemos sveikatą, užkerta kelią vidurių užkietėjimui ir suteikia ilgalaikį sotumo jausmą.

Taip pat ši ankštinė daržovė turi daug geležies, kuri būtina kraujo ląstelių, eritrocitų, formavimui ir deguonies transportavimui po visą kūną. Geležies trūkumas gali sukelti anemiją, todėl lęšiai yra svarbus maisto produktas, ypač vegetarų ir veganų mityboje.

Taip pat šioje daržovėje, kaip ir prieš tai minėtose, yra folatų, būtinų normaliems ląstelių dalijimosi bei augimo procesams, ir magnio bei kalio, kurie prisideda prie širdies sveikatos gerinimo, mažindami aukšto kraujospūdžio riziką ir palaikydami sveiką širdies ritmą.

Lęšiai, pavyzdžiui, ruošti garuose, gali būti naudojami salotose, sriubose, troškiniuose ar kaip sveikas mėsos pakaitalas, suteikiantis patiekalams sodrumo ir maistingumo. Įtraukdami juos į savo mitybą, ne tik gauname būtinų maistinių medžiagų, bet ir galime mėgautis įvairiais privalumais sveikatai.

Pupelių nauda

Pupelės, tiek raudonosios, tiek baltosios, taip pat yra puikus augalinių baltymų ir skaidulų šaltinis. Be to, jose gausu mūsų organizmui svarbių mineralų, įskaitant geležį, kuri skatina geresnį deguonies pristatymą į ląsteles ir audinius visame kūne.

Kalis, dar vienas pupelėse randamas mineralas, padeda reguliuoti kraujospūdį ir yra svarbus širdies sveikatai. Taip pat šiose daržovėse yra magnio, reikalingo energijos gamybai ir raumenų bei nervų funkcijai palaikyti, ir jau ne kartą minėtų folatų, ypač reikalingų nėščioms moterims.

Pupelės tinka įvairiems patiekalams: nuo salotų ir tortilijų iki sriubų, troškinių ir net desertų. Jos suteikia patiekalams sodrumo ir maistingumo, todėl yra puikus pasirinkimas norint praturtinti savo mitybą. Taigi, įtraukdami pupeles į savo racioną, galime ne tik mėgautis jų skoniu, bet ir gauti įvairių sveikatai naudingų medžiagų.

Avinžirnių nauda

Avinžirniai – dar viena maistinga daržovė, teikianti įvairiapusę naudą mūsų organizmui. Šių ankštinių augalų unikalumas slypi jų sudėtyje, kuri apima ne tik augalinius baltymus ir skaidulas, bet ir retesnius maistinius komponentus.

Viena iš išskirtinių avinžirnių savybių – saponinų, natūralių junginių, kurie gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį, buvimas. Saponinai taip pat veikia kaip antioksidantai, mažindami uždegimą ir padėdami apsisaugoti nuo tam tikrų ligų, įskaitant širdies ligas.

Be to, avinžirniuose gausu molibdeno, kuris atlieka svarbų vaidmenį organizmo detoksikacijos procesuose, padėdamas šalinti kai kurias toksines medžiagas. Taip pat jie yra geras mangano – mineralo, kuris prisideda prie kaulų sveikatos ir veikia kaip kofaktorius daugybei fermentų, skatinančių medžiagų apykaitos procesus organizme, šaltinis.

Iš avinžirnių galima ruošti įvairius patiekalus, įskaitant humusą, salotas, sriubas, taip pat paprasčiausiai pakepinti orkaitėje su mėgstamais prieskoniais – šiam gardžiam, maistingam ir itin greitai paruošiamam užkandžiui puikiai tiks garuose ruošti „Vapeur“ avinžirniai. Tai itin patogus ir lengvas būdas integruoti šią daržovę į savo mitybą

Kukurūzų nauda

Spalvingi ir sultingi kukurūzai ne tik papildo patiekalus savo sodriu skoniu, bet ir suteikia daug privalumų sveikatai. Juose ypač daug akims naudingų karotinoidų – zeaksantino ir liuteino, taip pat gausu ferulo rūgšties – antioksidanto, kuris padeda kovoti su uždegimu ir mažina kai kurių lėtinių ligų, pavyzdžiui, širdies ligų ir diabeto, riziką.

Kukurūzai yra geras tiamino (vitamino B1), kuris būtinas tinkamam energijos metabolizmui ir nervų sistemos veikimui, šaltinis. Be to, juose daug skaidulų, palaikančių sveiką virškinimo sistemą ir galinčių padėti kontroliuoti cholesterolio lygį kraujyje. Skaidulos taip pat suteikia ilgiau trunkantį sotumo jausmą, o tai gali padėti reguliuoti kūno svorį.

Kukurūzus galima naudoti įvairiuose patiekaluose, pavyzdžiui, salotose, tortilijose, troškiniuose, blyneliuose. Ieškant greito ir patogaus sprendimo, verta rinktis konservuotus kukurūzus, kurie pasižymi puikiomis maistinėmis savybėmis ir yra natūraliai gardūs.

Kiekviena iš šių daržovių ne tik prisideda prie įvairiapusiškos ir subalansuotos mitybos, bet ir padeda mūsų organizmui išlikti sveikam ir gyvybingam. Tad įtraukti jas į savo racioną – neabejotinai naudinga.