Mitybos įpročiai nuolat kinta, o vis daugiau žmonių ieško subalansuoto ir tvaraus požiūrio į maistą. Viena iš populiarėjančių alternatyvų – fleksitarinė dieta, kuri derina augalinį maistą su saikingu gyvūninės kilmės produktų vartojimu. Skirtingai nei vegetarizmas ar veganizmas, fleksitarizmas nesiremia griežtais apribojimais. Būtent dėl to tai tampa patraukliu pasirinkimu tiems, kurie nori sveikiau maitintis, bet nenori visiškai atsisakyti mėsos produktų. Šis lankstus mitybos būdas ne tik naudingas sveikatai, bet ir mažina ekologinį pėdsaką. Šiame tinklaraščio įraše sužinosite pagrindinius mitybos principus, kuriuos taiko fleksitarai, naudą ir patarimus, kaip pereiti prie šio gyvenimo būdo.
Fleksitarinė dieta – kam ji tinkama?
Iš esmės, fleksitarizmas – subalansuotas požiūris į maistą, kuris skatina valgyti daugiau augalinės kilmės produktų, tačiau neįpareigoja visiškai atsisakyti mėsos (plačiau apie tai, kas yra fleksitarinė dieta, pasakojame kitame savo tinklaraščio įraše). Taigi, jis leidžia lanksčiai derinti mitybą, atsižvelgiant į individualius poreikius ir gyvenimo būdą. Kiekvienas fleksitaras dažnai renkasi aukštos kokybės, etiškai užaugintą mėsą ir stengiasi mažinti perdirbtų produktų vartojimą. Dėl to tai yra kompromisinis sprendimas tiems, kurie nori propaguoti sveikesnį gyvenimo būdą, bet nenori atsisakyti gyvūninės kilmės gaminių.
Fleksitarizmas: 3 pagrindiniai mitybos principai
Fleksitarinė dieta remiasi keliais pagrindiniais principais, kurie leidžia palaikyti sveiką ir subalansuotą gyvenimo būdą. Toliau aptarsime kiekvieną iš jų.
Prioritetas augalinės kilmės produktams. Šios mitybos pagrindą sudaro vaisiai, šviežios ir ankštinės daržovės, riešutai, sėklos bei pilno grūdo produktai. Visi šie produktai tampa pagrindiniu energijos šaltiniu, nes suteikia organizmui reikiamų vitaminų, mineralų ir skaidulų.
Mažesnis, bet kokybiškesnis gyvūninės kilmės produktų vartojimas. Fleksitaras renkasi ekologišką, etiškai užaugintą mėsą, žuvį, kiaušinius, pieno produktus ir vengia perdirbtų gaminių. Taip pat vartoja kaip įmanoma mažiau saldumynų ir pridėtinio cukraus turinčio maisto produktų.
- Lankstumas. Kadangi fleksitarizmas neturi jokių griežtų taisyklių, kiekvienas fleksitaras ją gali pritaikyti pagal savo poreikius. Vieni atsisako gyvūninių gaminių 2 dienas per savaitę, o kiti – 4 ar dar daugiau. Viskas priklauso nuo individualių poreikių ir galimybių.
Tokie mitybos principai skatina atsižvelgti į suvartojamo maisto racioną, o baltymų pagrindui pasirinkti augalines gėrybes. Tam puikiai tinka įvairios sėklos, riešutai ir Bonduelle produktai, pavyzdžiui, baltosios pupelės, avinžirniai, lęšiai, žirniai ir pan. Fleksitaras, pasirūpindamas tinkamai subalansuota mityba, užtikrina, kad organizmas gautų visų būtinų maistinių medžiagų.
Fleksitarinės mitybos nauda
Fleksitarizmas yra naudingas tiek organizmui, tiek aplinkai. Jis ne tik leidžia atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir sumažina lėtinių ligų atsiradimo riziką. Toliau – išsamiai apie tokio gyvenimo būdo naudą.
Geresnė savijauta. Kadangi mitybos pagrindą sudaro augalinis maistas, kiekvienas fleksitaras gauna daugiau skaidulų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų. Visi jie stiprina imuninę sistemą, gerina virškinimą ir mažina uždegimus organizme. Dėl to galima sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų, aukšto kraujospūdžio, nutukimo ir net 2 tipo diabeto riziką.
Tvaresnė aplinka. Fleksitarizmas naudingas aplinkai, nes sumažina mėsos pramonės poveikį gamtai. Gyvulininkystė yra viena iš didžiausių šiltnamio efektą sukeliančių dujų šaltinių, todėl mažesnis gyvūninių gaminių vartojimas leidžia sumažinti anglies dvideginio emisijas, vandens sunaudojimą ir miškų kirtimą. Be to, fleksitarinė dieta yra draugiškesnė gamtai, nes augalinių produktų auginimui sunaudojama mažiau gamtos išteklių nei mėsos gamyboje.
- Ekonominė nauda. Augaliniai produktai dažnai kainuoja pigiau nei mėsa, žuvis ar kiti gyvūninės kilmės produktai. Dėl to fleksitaras, sumažinęs perdirbtų produktų vartojimą, gali ne tik pagerinti savijautą, bet ir sutaupyti.
Akivaizdu, priežasčių, kodėl verta pradėti tokį gyvenimo būdą, – ne viena. Tai puikus pasirinkimas visiems, kurie siekia sveikesnio gyvenimo, rūpinasi aplinka ir nori sumažinti maisto išlaidas.
Kaip pradėti fleksitarinę mitybą?
Kadangi fleksitarizmas nereikalauja griežtų taisyklių ar staigių pokyčių, pradėti tokį gyvenimo būdą nėra sudėtinga. Svarbiausia – palaipsniui mažinti mėsos vartojimą ir į savo racioną įtraukti daugiau augalinio maisto. Štai keletas naudingų patarimų:
vieną ar dvi dienas per savaitę gaminkite tik su augaliniais produktais;
ieškokite receptų, kurių pagrindą sudaro daržovės, ankštiniai augalai, ir eksperimentuokite;
palaikykite baltymų balansą;
- rinkitės ekologišką, tvariai užaugintą mėsą ir kitus produktus.
Palaipsniui mažindami gyvūninius produktus, lengviau priprasite prie naujų patiekalų ir skonių. Yra daugybė puikių receptų, kuriuose pagrindinį vaidmenį atlieka daržovės, ankštiniai augalai, riešutai. Dėl to galima išbandyti įvairius patiekalus, pavyzdžiui, salotas su burokėliais ir pupelėmis, sriubą su avinžirniais ar net augalinius mėsainius. Jeigu ieškote daugiau receptų idėjų, jų rasite čia.
Taip pat svarbu palaikyti baltymų balansą, todėl rekomenduojama įtraukti fermentuotus produktus, pavyzdžiui, tofu, kuris yra naudingas žarnyno mikroflorai. Dienomis, kai gaminama mėsa ar žuvis, geriau vartoti mažesnius kiekius ir rinktis ekologiškus gaminius. Taip ne tik palaikomas sveikesnis mitybos balansas, bet ir sumažinamas neigiamas poveikis aplinkai.
Fleksitarinė dieta skatina lanksčią ir tvarią mitybą, kuri teikia naudą tiek sveikatai, tiek aplinkai. Pagrindiniai mitybos principai skatina palaipsniui mažinti mėsos vartojimą ir įtraukti daugiau maistinių augalinių produktų. Fleksitarizmas nėra griežta dieta, tai gyvenimo būdas, kurį gali kiekvienas fleksitaras pritaikyti pagal savo poreikius. Svarbiausia, atrasti tinkamą pusiausvyrą ir mėgautis sveikais, įvairiapusiais patiekalais.