1. >Nuo 1853
  2. >Renkamės TVARUMĄ!

Žmonės, o tuo pačiu ir pasaulis, keičiasi kasdien – tobulinamos gamybos technologijos, atkreipiamas didesnis dėmesys į tvaresnius produktus ar daiktus, kurie tarnauja ilgiau. Be to, vis dažniau atsisakoma gyvulinio maisto, kuris pakeičiamas į augalinį. Visi šie žingsniai, nesvarbu kokio dydžio jie bebūtų, leidžia tobulėti pasauliui, mažinti šiltnamio efektą, apsaugoti gamtą ir, žinoma, visą planetą. Tad akivaizdu, šiai dienai žodžio tvarumas reikšmė – itin svarbi ir vis dažniau minima. Atsižvelgdami į tai, aptarsime kas yra tvarus verslas bei kokiais būdais Bonduelle renkasi tvarumą.

Tvarumas reikšmė, kas yra tvarumas?

Į klausimą „tvarumas – kas tai?“ nėra taip lengva atsakyti. Viena pirmųjų tvarumo sąvokų buvo paminėta 1987 metais Jungtinių Tautų ataskaitoje „Mūsų bendra ateitis“. Ataskaitoje buvo išskirtas tvaresnių procesų strategijos siekis – harmonijos palaikymas tarp gamtos ir visuomenės.

Šiandien tvarumo apibrėžimų – apstu. Todėl ieškant atsakymo lengva pasimesti dideliame informacijos kiekyje. Paprastai išskiriami 3 tvarumo komponentai:

1. aplinkos;

2. socialiniai;

3. ekonominiai.

Tiek kasdienis, tiek įmonės tvarumas sukuriamas tuomet, kai aplinkos apsauga, socialinė plėtra ir ekonominis vystymasis – tinkamai įvaldyti ir papildo vienas kitą. Norint prisidėti prie kasdienio tvarumo, kiekvienas turėtų atsižvelgti į asmeninius įpročius. Žinoma, pakeisti savo gyvenimo būdą – nėra lengva užduotis, tačiau galima pradėti nuo mažų žingsnelių – natūralesnių produktų, daiktų pasirinkimo ir pakuočių sudėties analizavimo.

Kita vertus, žodžio „tvarus“ reikšmė verslams apima svarbesnius sprendimus. Verslai turi sukurti ne tik tvarų produktą, bet ir tvariai šį pagaminti bei pateikti naudingą informaciją vartotojams. Nuo priimtų sprendimų ir jų pateikimo priklausys tiek susidomėjimas galutiniu produktu, tiek įmonės reputacija.

Reiklūs vartotojai vis daugiau dėmesio skiria tvariam, socialiai atsakingam verslui, kuris kuria pridėtinę vertę visuomenei. Šiandien svarbu, kad tvarus verslas atsižvelgtų tiek į klimato kaitą, tiek į vartotojų švietimą. Atsižvelgdami į tai, toliau aptarsime, kokius tvarumo sprendimus įgyvendinome Bonduelle.

Tvarios pakuotės link

Natūralu, kad į klausimo „kas yra tvarumas?“ atsakymus įtraukiami ir pakuotės / produkto pateikimo aspektai. Kone kasdien kiekvienas gamina maistą, todėl pirmasis sprendimas galėtų būti sąmoningesnis produktų vartojimas ir, žinoma, atliekų rūšiavimas. Iš pradžių informacija gali atrodyti sudėtinga, tačiau bent kartą pasigilinę ir pasirinkę patikimus gamintojus, būsite tikri, kad prisidedate prie tvaresnės aplinkos.

Mums žodžio „tvarumas“ reikšmė – itin svarbi. Atsižvelgdami į tai, kasmet tobuliname savo gamybos technologijas, kurių metu stengiamės sukurti pakuotes, kuriose būtų mažiau plastiko, šios būtų perdirbamos arba daugkartinės. Pagrindinė Bonduelle konservuotų maisto produktų pakavimo medžiaga – metalas (plienas ir aliuminis). Metalas gali būti perdirbamas daugybę kartų ir naudojamas kitų produktų gamyboje. Rūšiuojant metalines skardines, galima tikėtis, jog šiandien išmesta kukurūzų skardinė rytoj gali tapti dviračiu.

Tvaraus auginimo metodai

Auginti daržoves – tai menas. Šias augindami, turime stebėti dirvožemį, kenkėjus, ligas, klimato sąlygas ir vandenį, kuriuo laistome žemę. Atsakingai žiūrime į gamtą, tad norime ją apsaugoti ir, augindami daržoves, stengiamės ieškoti ir pritaikyti alternatyvius agroekologinius metodus.

Kasmet siekiama, kad kuo daugiau sunaudojamos energijos būtų išgaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Ekologiškų daržovių auginimu ir atsakingu šių apdorojimu užtikrinama ne tik tvari aplinka, bet ir pačių maisto produktų kokybė.

Tvariu principu kuriami receptai

Tvarus produktas – tai ne tik ekologiška pakuotė, bet ir maisto kokybė. Atsižvelgdami į tai, mūsų gamybos specialistai kuria receptus, kurie geriausiai atskleistų daržovių gerąsias savybes. Keičiantis visuomenės požiūriui, vis dažniau pasirenkamas natūralesnis maistas, todėl visuomet stengiamės atsižvelgti ir prisitaikyti prie kintančių tendencijų, įpročių.

Nuo 2014 metų mūsų produktų receptai yra be:

  • palmių aliejaus;
  • sočiųjų riebalų rūgščių;
  • gliukozės ar fruktozės sirupo;
  • dažiklių;
  • konservantų ar dirbtinių skonio stipriklių.

Be to, kasmet stengiamės gerinti receptūras, mažinant cukraus ir druskos kiekius produktuose. Svarbu paminėti, kad Bonduelle produktai turi „Nutri–Score“ ženklinimą, kuris paremtas spalvų ir raidžių sistema. Žalia A raidė reiškia sveikatai palankesnius gaminius, o raudona E – mažiau naudingus gaminius. Net 98% mūsų gaminių atitinka A ir B kategorijas.

Receptų įvairovė

Vartotojus skatiname ne tik atsižvelgti į tvarumą, sumažinti maisto švaistymą, rūšiuoti atliekas, bet ir sveikai gaminti, pasitelkiant sveikus ingredientus. Receptų skiltyje galima rasti tiek vegetariškų, tiek veganiškų receptų. Čia rasite 5 patiekalų kategorijas:

1. užkandžiai;

2. salotos;

3. pagrindiniai patiekalai;

4. desertai;

5. sriubos.

Paieškos rezultatus filtruoti galite pagal paruošimo laiką, porcijų skaičių ir ingredientus. Žinoma, kiekvieną receptą galima koreguoti individualiai, vienus ingredientus pakeisti kitais ar pridėti papildomų, mėgstamų.

Akivaizdu, kad žodžio „tvarumas“ reikšmė gali būti apibrėžiama skirtingai, tačiau tam tikri dalykai yra tiesiog neatsiejami. Paprastai tariant, tai gyvenimo būdas, skatinantis sąmoningą vartojimą tiek kasdieniuose individualiuose, tiek visuomenei svarbiuose sprendimuose.

Atsižvelgiant į tai, galima teigti, kad Bonduelle – tvarus verslas, priimantis apgalvotus sprendimus ir skatinantis keisti kasdienius vartojimo įpročius. Rinkdamiesi tvarius produktus, drąsiai eksperimentuokite, kurkite subalansuotus patiekalus ir prisidėkite prie „draugiškesnės“ gamtai kasdienybės.