1. >Blog'as
  2. >#zerowaste Kaip sumažinti maisto švaistymą?

Suteikime daržovėms antrąjį gyvenimą

Vis daugėja iniciatyvų, kovojančių prieš maisto švaistymą. Deja, tarp labiausiai švaistomų maisto produktų yra daržovės bei vaisiai. Tam, kad jų išmestume kuo mažiau, pateikiame savo idėjas, kaip kovoti prieš maisto švaistymą, neprarandant norimo skonio ar tekstūros.

Perteklius

Didelis derlius savame darže? Nieko neišmeskite: dalinkitės, mainykite ir net parduokite! Cukinijų derlius dažnai būna derlingas, o nepanaudotos jos keliauja į savartyną, tad geriau konservuokite, šaldykite ar džiovinkite. Visos taip paruoštos daržovės puikiai pasitarnaus šaltuoju metu. Kalbant apie vaisius iš jų galima gaminti uogienę, kompotus, džiovinti ar šaldyti. Nepamirškite, jog daržovių ir vaisių perteklių galite išdalinti kaimynams ar artimiems draugams, neabejojame, jog jie būtų laimingi! Dar viena gera idėja jūsų piniginei: pasibaigus ūkininkų turgelių sezonui, ieškokite neparduotų produktų, kurie parduodami pigiau. Taip sutaupysite ir galėsite pasiruošti žiemai!

Neišvaizdūs

Pardavėjai tai žino: pirmiausia parduodami standartiškai atrodantys produktai, o nešvaizdūs vaisiai ir daržovės dažnai sunkiai randa pirkėją. Iš tikrųjų, jie nėra bjaurūs, o tiesiog netobuli! Dažnai jų randame ekologiškame ūkyje. Vis dėlto, pasirinkus šiek tiek dėmėtus ar pavargusius produktus, yra mažas žingsnelis link mažesnio maisto švaistymo. Be to, su šiomis daržovėmis bei vaisiais yra lengva - jie dažniausiai būna jau sunoke ir puikiai tinka bet kokiame tradiciniame ar kūrybiniame recepte: orkaitėje keptos morkos su medumi ir alyguovių aliejumi, įvairūs vaisių kepiniai, bananų duona, daugumos mylimos bulvytės fri... Paprasčiau tariant: neišvaizdus ir skanus.

Likučiai

Kitas vaisių ir daržovių gyvenimo momentas: likučiai, kurie nebuvo baigti tą pačią dieną. Dažnai mums sunku sukomponuoti likučius į skanų patiekalą sekančia dieną. Tam reikia improvizacijos. Makaronus ar ryžius galite komponuoti su virtomis daržovėmis bei svogūno griežinėliais, smulkintomis žolelėmis bei alyvuogių aliejumi. Gera naujiena humuso mėgėjams: galite gaminti avinžirnių tyrę su virtomis daržovėmis (burokėliais, morkomis, moliūgais, žirniais, špinatais...), kurios trinamos atskirai arba kartu įmaišant avinžirnius: įdėkite visus ingredientus į trintuvą, jei norite, pridėkite prieskonių, viską trinkite iki vienalytės masės, o centre užlašinkite alyvuogių aliejaus. Humusas paruoštas! Improvizuokite su likučiais.

Žievelės

Nulupdami vaisių ar daržovę, neskubėkite lupenų išmesti! Galite pasigaminti morkų ar bulvių žievelių traškučius, morkų lapus galite susmulkinti ir naudoti kaip prieskoninę žolelę, pupelių ar žirnių ankštis galite panaudoti sriuboje ar troškiniuose, galite pasigaminti citrusų žievės miltelius ar įvairiai kitaip panaudoti lupimo likučius. Ekologiški produktai yra tinkamesni tokiems receptams, kaip šie, kad būtų išvengta nenorimų priedų.