1. >Nuo 1853
  2. >Šaldytos vs šviežios daržovės

Ar Jums yra tekę sustoti parduotuvėje ir pagalvoti koks skirtumas tarp šviežių ir šaldytų daržovių? Keletas skirtumų matosi iškart, tačiau patys svarbiausi slepiasi nuo daugelio žmonių. Viena iš tokių paslapčių – Bonduelle šaldytos daržovės savyje turi daugiau vitaminų nei „šviežios“, o skonio savybės labiau išreikštos. Kodėl?

Tai greita

Šiuo atveju, paruošti Bonduelle daržoves užtrunkama keletą valandų, tuo tarpu šviežios daržovės į parduotuvę atkeliauja per dienas ar netgi savaites.

  • Bonduelle šaldytos daržovės yra auginamos laukuose, kurie yra arti gamybos įmonių. Dėka to, daržovės po nurinkimo yra iškart gabenamos į gamyklą – ten blanširuojamos garuose ir šaldomos. Visas paruošimo procesas užtrunka daugiausiai 5 valandas nuo nurinkimo, tad daržovės yra išlaikiusios didžiausią vitaminų kiekį ir nepraradusios savo skonio savybių.
  • Šviežių daržovių kelionė į prekybos centrus yra sudėtingesnė ir trunka ilgiau. Dažnai gali atsitikti taip, kad siūlomos „šviežios“ daržovės yra kelių savaičių senumo. Jei po derliaus nurinkimo daržovės neruošiamos iškart, jos praranda apie 80% savo vitaminų vos per 4 dienas! Buvo atlikti tyrimai, kurie parodė, kad šaldytose daržovėse randama daugiau vitamino C nei „šviežiose“, jei jos buvo laikomos 2 dienas.

Paruošimo magija

Tai ne tik apie greitį, bet ir kokybę bei technologijas. Tam, kad daržovės ilgai laikytųsi, geriausia jas šaldyti (namie) ir giliai užšaldyti (industrijoje). Abu šie metodai apsaugo nuo natūralios žalos, maisto senėjimo ir dėka paruošimo palaipsniui, apsaugo nuo maisto švaistymo.

  • Šaldant namuose, vaisiai ir daržovės turėtų būti blanširuojami vandeniu ir padedami į kamerą, nuo -18°C iki -25°C temperatūroje, joms užšalti reikalingos kelios valandos ir tai leidžia jas laikyti keletą mėnesių. Žinoma, taip šaldant daržoves namuose, jos išlaiko didžiausią įmanomą vitaminų kiekį, bet tam geriausia naudoti daržoves, užaugintas savo darže. Deja, daugelis savo daržo neturime.
  • Geriausia pirkti daržoves, kurios jau užšaldytos. Gilus šaldymas yra atliekamas su garais, -30°C temperatūroje. Užšalti daržovėms prireikia vos kelių minučių, taip jos yra užrakinamos šaltyje, nesudarant ledo kristalų. Mes renkamės greitą ir kokybišką technologiją. Šis šaldymo metodas yra unikalus, nesužalojantis ląstelių struktūros ir užrakinantis didžiausią galimą vitaminų kiekį. Rezultate, šaldytos daržovės yra artimos šviežioms.

Kodėl blanširuoti?

Keletą kartų panaudojome žodį „blanširuoti“. Kodėl šaldant yra svarbu paruošti vaisius ir daržoves? Blanširuojant nenorimi fermentai, kuriuos daržovės natūraliai turi, yra sunaikinami. Šie fermentai yra atsakingi už senėjimą, dėl ko yra prarandami vitaminai. Šaldant namie blanširuoti galima su vandeniu, o Bonduelle blanširuoja su garais.