Keliaukite ragaudami – Ispanija!
¡Hola! Keliaukime į Ispaniją kulinarinei kelionei su tradiciniais receptais... arba šiek tiek pakeistais. Kadangi kiekvienas regionas turi savo ypatybes, kiekvienas ras kažką skanaus!
Daržovės ir ankštiniai augalai
Iberijos pusiasalio natūrali saulė pavertė ją palaiminta žeme sodininkystei. Paprikos, pomidorai ir agurkai šioje vietovėje auga gausiai, todėl jų yra daugelyje patiekalų visoje Ispanijoje. Žinoma, labiausiai žinomas gaspačo (šalta daržovių sriuba), kilęs iš Pietų Ispanijos, tiksliau Andalūzijos. Kai lauke karšta, gaspačo gaivina: visada pagardintas česnakais ir alyvuogių aliejumi, šis nuo VIII a. žinomas valgis - gėrimas pirmiausia buvo atrastas ūkininkų ir geriamas laukuose. Tai vienas iš pagrindinių ispanų gastronomijos receptų ir yra gana lengvai pagaminamas. Įprastai su pipirais, pomidorais ir agurkais, tačiau galima gaminti ir su žaliomis daržovėmis.... arba su migdolais: kiekvienam savo!
Avinžirniai, lęšiai arba baltosios pupelės taip pat yra vienas iš pagrindinių ingredientų daugelyje receptų iš Pirėnų pusiasalio. Iš tiesų, ankštiniai augalai dažnai yra šios šalies meniu. Taigi, fabadoje iš Asturijos, kurią daugelis lygina su prancūzišku cassoulet (pupelių troškiniu), taip pat yra pupelių, kiaulienos, kraujinės dešros ir chorizo. Šį patiekalą verta paragauti! Priklausomai nuo regionų, jis valgomas su špinatais, troškintas su svogūnais, kaip tiršta sriuba ar troškinys.
Paella, pisto ir tortilija
Kituose žinomiausiuose kulinariniuose gaminiuose dažnai yra mėsos. Tai tradicinis kokidas iš Madrido, primenantis puodą su vištiena, kraujine dešra, chorizo ir avinžirniais, troškintais sultinyje. Tarp kitų populiarių ispaniškų patiekalų yra paella. Valensijoje, iš kur šis patiekalas yra kilęs, ruošiamas su triušių mėsa, o Atlanto vandenyno pakrantėje prie jūros – jūros gėrybėmis ir žuvimi. Ryžiai visada būna minkšti, sugerdami didelį kiekį aromatizuoto sultinio su prieskoniais ir šafranu. Bet geriausia dalis - patiekalo apačioje, kai virimo metu atsiranda plonas karamelizuotų ryžių sluoksnis: vadinamas socarat, tai yra didžiausia gėrybė!
Tarp kitų tipiškų patiekalų yra ir tortilija, turinti savo vietą Ispanijos žmonių širdyje. Pagamintas iš bulvių, svogūnų ir kiaušinių, šis tirštas omletas, yra skanus šiltas ir šaltas. Jums tereikia įsijausti, kad pagamintumėte teisingai, taip pat gausiai šlakstelėkite alyvuogių aliejaus. Aliejuje kepti kiaušiniai yra daugelio patiekalų, tokių kaip pisto, priedai. Šis ratatouille pusbrolis, daržovių patiekalas iš Mančos regiono skanaujamas su duonos rieke, o kartais ir keptu kiaušiniu. Jei norite lengvesnio varianto, kodėl nepagaminus jo orkaitėje vandens vonioje?
Privalomieji tapas
Didžiausias ispanų gastronomijos simbolis išlieka tapas, kurį nėra lengva apibūdinti: tarp užkandžių ir vakarienės ši mažų patiekalų eilė, skirta pasimėgauti, tapo gyvenimo būdu. Galite mėgautis nedidelėmis porcijomis visų rūšių ispaniškų patiekalų ir kitų kulinarinių patiekalų: šaltų mėsos užkandžių, sūrio, kroketų, marinuotų ančiuvių, patatas bravas (aštrios bulvės), salmorejo, alyvuogių...
Galisijoje valgomas empanadas, tipiškas šio regiono patiekalas, įdaryti tartai, kurie yra būdingi šiam regionui, turėtų būti nesupainioti su Pietų Amerikos empanadomis, kurios yra mažos tešlos kišenės. Tačiau jų kilmė ta pati: empanadar reiškia „apsuptas duonos tešlos“, patikrinta technika! Išbandykite šias kukurūzų empanadas, puikiai tinkančias įtraukti į mėgstamų ispaniškų patiekalų sąrašą.