1. >Blog'as
  2. >Keliaukime ragaudami – Italija!

Dalis žmonių į Italiją keliauja atrasti romėnų griuvėsius, renesanso rūmus ar begales meno kūrinių, tačiau gastronomija yra taip pat puiki motyvacija keliauti po Italiją. Tai viena iš gurmaniškiausių šalių pasaulyje, turtinga savo originaliais ir išskirtiniais patiekalais. Nuo šiaurės į pietus, Italijos virtuvė kiekviename regione pasiūlo savo išskirtinumą.

Šiaurėje galite atrasti patiekalus, kuriuose gausu mėsos bei sūrio. Milane būtina paragauti Milano kepsnį (milanese escalope) – plonas, traškiai keptas veršienos kepsnys. Ar žinojote, kad restoranuose jis niekada netiekiamas su makaronais, o su citrinos skiltele? Taip pat, privalu paragauti risotto su šafranu ir jautienos čiulpais.

Bolonijoje galite ragauti Itališką parmezaną ir balzamiko actą, taip pat lazaniją su mėsa ar daržovėmis. Keliaujant į pietus, Roma gali didžiuotis savo siūlomu geriausiu karbonarosreceptu: tai makaronai, pagaminti su kiaušinio tryniu, kiauliena ir pipirais, o savo sudėtyje neturi grietinėlės. Neapolis garsėja savo pomidorais... su garsia neapolietiška pica, pavyzdžiui, margarita! Pomidorai, mocarela ir alyvuogių aliejus – šis trio atkeliauja iš itališkos virtuvės bazės ir gali dalyvauti įvairiuose patiekaluose. Jei tradicinėje picoje naudojamas miltų tešlos pagrindas, pastaraisiais metais atsirado netikėtas variantas – vietoj miltų naudojami žiediniai kopūstai!

Keliaujant žemyn į pietus, Puglia yra regionas, garsėjantis ne tik gražiausiais kraštovaizdžiais bet ir savo kulinariniais sugebėjimais. Bruschetta – švelniai skrudinta duona, gardinta mėsa, sūriu ar šviežiais produktais. Anksčiau šiam patiekalui buvo naudojama jau pastovėjusi ir sukietėjusi duona, dabar naudojama šviežia, tame regione pagaminta duona. Pomidorai, cukinijos, baklažanai, paprikos yra kviečiami keliauti ant bruschettos.

Desertams Italijoje galite rinktis ne tik tiramisu ar panacota – ši šalis garsėja ir savo ledais. Siciliška kasata (cassata siciliana) su vaisiais, citrininis granita ar itališki ledai. Desertai, skirti įvairiems skoniams. Tradicinis skonis išlieka vanilė, šokoladas arba stracciatella (pieninis kremas su juodojo šokolado drožlėmis), kai kurios ledainės nebijo eksperimentuoti ir atranda naujus skonius su daržovėmis, net su burokėliais, žaliaisiais žirneliais ar net... kukurūzais. Atraskite Italiją su skoniu!