1. >Blog'as
  2. >#zerowaste Susitvarkykime savo šaldytuvą bei spinteles

„Susitvarkyti šaldytuvą“, „organizuoti produktus šaldytuve“, „laikyti produktus“...: tai bene dažniausiai užduodami klausimai interneto platybėse, kurie iš pažiūros atrodantys paprastai išsprendžiami, kartais tampa tikru galvosūkiu. Vis dėlto, tvarkingai sudėtas maistas šaldytuve, šaldiklyje ar spintelėse ne tik sutaupo mums pinigus, tačiau ir sumažina išmetamo maisto kiekį. Mūsų keli, paprasti patarimai, kaip organizuoti vietą pagrindinėse virtuvės dalyse.

Šaldytuvas

Laikymas yra svarbu, tačiau turime gerbti šalčio juostą, siekiant išvengti netikėtų ir nemalonių gėdimo siurprizų bei bakterijų. Taip pat, nepamirškite, jog šalta zona kiekviename šaldytuve skiriasi, priklausomai nuo jo modelio: šalčiausia vieta lokalizuota viršuje arba apačioje (ši informacija gali būti randama šaldytuvo aprašyme). Šalta zona (0-4°C) yra puiki vieta mėsai, žuviai, šviežiam sūriui, desertams iš pieno, salotoms maišeliuose... 4-6°C temperatūros zonoje galite laikyti namuose paruoštus patiekalus, iškeptą mėsą bei žuvį ar jogurtą. Šviežios daržovės ir vaisiai, taip pat supakuotas brandintas sūris, gali keliauti į stalčių, dažniausiai esantį apačioje šaldytuvo. Tuo metu durelės puikiai tinka kiaušiniams, sviestui, pienui, padažams buteliukuose bei kitiems priedams.

Šaldiklis

Tinkamai laikyti maistą reiškia ir laikymą šaldiklyje. Kaip ir šaldytuve, šaldiklyje temperatūra yra taip pat svarbi: jame turi būti  -18°C temperatūra. Produktams, kuriuose pirkote jau šaldytus, norėdami juos tinkamai laikyti, vadovaukitės instrukcijomis, nurodytomis ant įpakavimo. Jei šaldote mėsą ar žuvį, šviežius vaisius bei daržoves ar net maisto likučius, sudėkite juos į uždarą pakuotę (užspaudžiamus plastmasinius maišelius ar maistui skirtus indelius). Nepamirškite kartas nuo karto patikrinti jau turimą užšaldytą maistą bei viską išvalykite.

Spintelės

Maisto laikyme įeina ir virtuvės spintelės. Nieko nėra maloniau, nei tvarkingai sudėliotos dėžutės bei indeliai spintelėse ar stalčiuose. Norėdami tvarkingai sandėliuoti maistą šiose vietose, pirmiausia pasidarykite didelį atsirūšiavimą (taip taip, jūs turite padaryti kuo daugiau vietos!). Tuomet maistą sudėkite į indelius, geriausia permatomus, jog matytumėte maisto produktą viduje. Nepamirškite, jog stiklainiai irgi yra puiki išeitis laikyti miltams, makaronams, ryžiams, prieskoniams.. Norint lengviau gaudytis, galite ant indelių užsirašyti koks maisto produktas kur yra. Tvarkingai susidėkite ir mėgaukitės tvarka bei žinojimu ką turite iš maisto produktų.