1. >Blog'as
  2. >Morkų pyragas

Sodraus skonio, drėgnas ir aromatingas morkų pyragas su graikiniais riešutais yra vienas iš tų desertų, kuris puikiai tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam, pavyzdžiui, Velykų ar Kalėdų, stalui. Jo sudėtyje nėra jokio pridėtinio cukraus, todėl tai – šauni alternatyva įprastiems desertams, kai norisi kažko palankesnio sveikatai. Šis super paprastas morkų pyragas ne tik pradžiugins Jūsų skonio receptorius, bet ir padės praturtinti mitybą vertingomis maistinėmis medžiagomis. 

Ingredientai:

  • 400g garuose ruoštų morkų
  • 370g speltos miltų
  • 200g manų kruopų 
  • 3 vidutinio dydžio kiaušinių
  • 120g jogurto
  • 150ml rapsų aliejaus
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių
  • 1,5 a.š. sodos
  • 1,5 a.š. cinamono
  • Vienos citrinos nutarkuotos žievelės
  • Sauja razinų, mirkytų rome
  • Smulkintų graikinių riešutų
  • Papuošimui:
  • 240 g tepamo sūrio
  • 2 v.š. laimo sulčių
  • Lašelis vanilės ekstrakto

1 žingsnis

Dubenyje sumaišykite sausus ingredientus - miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Kita dubenyje išplakite cukrų su aliejumi, plakdami po vieną pridėkite kiaušinius, suberkite citrinos žievelę. Sodą galite sumaišyti su grietine ir įmaišyti į ruošiamą mišinį arba sodos miltelius įmaišykite į sausų ingredientų mišinį.

2 žingsnis

Sausus ingredientus persijokite į išplaktą masę ir sumaišykite. Morkas sutrinkite šakute ir pridėkite į ruošiamą masę. Taip pat, sudėkite razinas ir graikinius riešutus.

3 žingsnis

Masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite 40-60 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 175°C temperatūros.

4 žingsnis

Tepamą sūrį išplakite su laimo sultimis, lašeliu vanilės ekstrakto ir galite pridėti kelis šaukštus medaus. Atvėsusį pyragą aptepkite paruoštu glaistu.

Burnoje tirpstantis morkų pyragas: patarimai tobulam rezultatui

Žemiau pateikiame keletą patarimų, į kuriuos verta atsižvelgti, norint, kad gautųsi tobulas morkų pyragas:

  • Morkų paruošimas: norėdami išgauti geriausią skonį ir tekstūrą, kruopščiai nusausinkite sutrintas morkas, kad jos pernelyg nesuskystintų pyrago tešlos.
  • Ingredientų temperatūra: prieš pradėdami gaminti, įsitikinkite, kad visi produktai, ypač kiaušiniai ir jogurtas, yra kambario temperatūros. Tai užtikrins tolygų ir sklandų ingredientų susijungimą.
  • Kiaušinių ir aliejaus plakimas: gerai išplaktas cukrus su aliejumi ir po vieną įmušti kiaušiniai suteiks pyragui tobulą purumą. Plakite masę tol, kol ji taps lengva ir puri.
  • Sausų ingredientų maišymas: svarbu persijoti sausus ingredientus ir juos švelniai įmaišyti į skystą masę. Stenkitės nemaišyti per daug, kad pyragas neprarastų purumo.
  • Kepimo trukmė ir temperatūra: pyragą kepkite nurodytoje temperatūroje ir nenukrypkite nuo recepte pateikto laiko. Norėdami patikrinti, ar pyragas iškepė, įkiškite medinį pagaliuką į jo centrą: jei ištraukus šis bus švarus, pyragas su morkomis – iškepęs.
  • Glaistymas: prieš tepdami glaistą, leiskite pyragui visiškai atvėsti. Tai neleis glaistui ištirpti.
  • Papildomi ingredientai: prieš dėdami į tešlą razinas ir riešutus, galite juos šiek tiek apvolioti miltuose. Tai padės šiems ingredientams tolygiai pasiskirstyti tešloje ir nenusėsti dugne.

Net neabejojame, jog vadovaujantis šiais patarimais, gausis puikaus skonio ir išvaizdos drėgnas morkų pyragas su „Philadelphia“ sūriu.

Ieškote daugiau patiekalų idėjų šventiniam stalui? O gal norite paįvairinti savo kasdienį meniu? Mūsų svetainėje rasite daugybę receptų: nuo gaivių iki maloniai sušildančių patiekalų, tokių kaip lęšių salotos su burokėliais ar avinžirnių sriuba. Kviečiame pasižvalgyti ir atrasti kažką naujo!

Taip pat skaitykite