1. >Blog'as
  2. >Kurios daržovės turi daugiausia vitamino C?

Daržovėse > vaisiuose

Daržovėse yra daugiau vitamino C, nei vaisiuose. Sunku patikėti ar ne? Sąrašo viršuje randamos čili paprikos, juodieji serbentai ir... petražolės! Tuomet seka žaliosios paprikos, lapiniai kopūstai, kiviai, brokoliai, Briuselio kopūstai ir įvairios kitos daržovės.

Nors atrodo, jog apelsinuose vitamino C yra daugiausia, tačiau iš tikrųjų jame yra tik 53mg/100g, kai tuo tarpu čili paprikose apie 140mg/100g.

Šaldytose = šviežiose

Šaldytos daržovės blanširuojant vandeniu ar ruošiant jas garais, praranda dalį savo vitaminų, tačiau dažniausiai jau paruoštose šaldytuose daržovėse vitamino C yra daugiau nei šviežiose daržovėse dėl paprastos priežasties: jos užšaldomos per kelias valandas po derliaus nėmimo. Šviežios daržovės retai suvalgomos per kelias valandas nuo nuskynimo, o kol pasiekia parduotuvių lentynas praranda didelius kiekius maistinių medžiagų, ypač vitaminą C, kuris labai jautrus šilumai, šviesai ir netgi deguoniui.

Šaltinis: Bonduelle tyrimai 2008 m.

Vitaminas C: gėris sveikatai

Vitaminas C, dar vadinama askorbo rūgšimi, atlieka daugybę funkcijų organizme: veikia kaip antioksidantas, palengvina geležies pasisavinimą, padeda apsaugoje nuo bakterinių ir virusinių infekcijų, mažina nuovargį ir prisideda prie nervų sistemos. Tačiau organizmas pats jo nepasigamina: būtina jį aprūpinti vitaminais kiekvieną dieną, į maisto racioną įtraukiant įvariais daržoves bei vaisius.