1. >Blog'as
  2. >Keliaukite ragaudami - Belgija!

Keliaukite ragaudami - Belgija!

Sveiki atvykę į Belgiją, maisto mėgėjų šalį! Nuo Briuselio iki Gento, Briugės iki Antverpeno – daugybė šalies šiaurės ir pietų patiekalų: atvykite su mumis į trumpą geriausių belgiškų receptų pažinimo kelionę!

Tegyvuoja bulvytės!

Kai kalbame apie belgišką maistą, iš karto galvojame apie... bulvytes. Šios šiltame aliejuje arba jautienos riebaluose keptos bulvių lazdelės užkariavo pasaulį! Belgijoje jomis mėgaujamės įvairiais būdais. Tirštos ir su majonezu, kaip užkandis prie alaus arba gatvės maisto stiliaus. Jos taip pat mėgstamos kaip garnyras. Pavyzdžiui, garsiosios midijos ir bulvytės, arba bulvytės ir gražus kumpio gabalėlis, ar net patiekalas su sodriu padažu. Populiariausiuose belgų receptuose yra flamandas (arba karbonadas) jautienos troškinys su jautiena ir imbiero duona; arba Lježo batonėliai su „triušio“ padažu, kuriame nėra triušienos. Šis receptas yra paprastas ir iš tikrųjų panašus į paprastus kotletus (su kiaušiniais, džiūvėsėliais, petražolėmis ir keptais svogūnais), troškintus padaže su Lježo sirupu, kuris yra saldus nuoviras iš obuolių ir kriaušių. Saldžiai pikantiškas mišinys, kuris skaniai dera su bulvytėmis arba kai kuriais troškintais Briuselio kopūstais, garuose virtais šparagais pavasarį ar cikorijos troškiniu. Jei norite suderinti bulvytes ir žalias daržoves, kodėl gi nepabandžius… šparaginių pupelių bulvyčių? Šias skanias šparagines pupeles, padengtas parmezano trupiniais ir keptas orkaitėje, galėsite apsilaižyti pirštų galiukus ir net vaikai paprašys daugiau.

Pyragai kiekvienam skoniui

Kišas – su porais, lašiniais ar lašiša – yra įprastas karštas ir šaltas patiekalas per pietų pertrauką. Pikantiški pyragėliai yra bet kurios belgų šeimos pagrindinių receptų dalis. Paprasti ir skanūs, juos paruošti taip pat lengva, kaip ir valgyti. Mūsų mėgstamiausias variantas yra su špinatais ir grybais, jiems pagaminti nereikia net indų, nes tešlą užlenkiame ant įdaro, kad kraštai būtų traškesni. Puikus triukas, kaip supaprastinti gaminimą.

Viskas baigiasi vafliais

Belgiška virtuvė nestokoja desertų. Tarp tipiškų receptų yra imbierinė duona (ypač per Kalėdas), sausainiai su šokoladu arba be jo, pvz., garsieji belgiški sausainiai su prieskoniais ir, žinoma, vafliai, skanūs kaip popietės užkandis! Yra dviejų tipų vafliai: plokšti, stačiakampio formos Briuselio vafliai, pagaminti iš tešlos, panašios į blynelių tešlą, ir Lježo vafliai, pagaminti iš raugintos tešlos. Šis specialus patiekalas gaminamas iš cukraus gabalėlių, kurie verdant išsilydo ir suteikia vafliui ypač skanų karamelinį skonį. Jie patiekiami drungni, apibarstyti trupučiu cukraus pudros ir kartais net plakta grietinėle. Jei belgiškų vaflių receptų gausu, tai šis variantas skirtas morkų pyrago mėgėjams. Ar kada nors galvojote į vaflinę tešlą įdėti tarkuotų morkų su trupučiu cinamono? Mėgautis vienais arba pamirkyti minkštuose kiaušiniuose priešpiečiams. Esame tikri, kad jums patiks šis morkų vaflių receptas!