1. >Blog'as
  2. >Faktai apie pomidorus

Daugumai vasara asocijuojasi ne tik su šiluma, saulės spinduliais bei atostogomis, bet ir su daržo gerybėmis. Joms pradedame ruoštis iš anksto - purename žemę, auginame sodinukus, sodiname, ravime,... 

Galiausiai galime džiaugtis skaniomis daržovėmis, sultingais vaisiais, kuriuos užauginame mes patys. 

Turbūt kiekviename darže karaliauja pomidorai. Sultingiosios daržovės (o gal tiksliau vaisius?), kurios tinka beveik kiekvienam patiekalui. 

Bet ar žinojote, jog..

Pomidoras - vaisius ar daržovė?

Pomidorai turi sėklas ir auga iš žydinčiojo augalo, tad jie klasifikuojami kaip vaisius, o ne daržove. 

 

Virš 10000 rūšių

Pasaulyje auginama daugiau nei 10 tūkst. pomidorų rūšių. Nors dauguma jų yra raudoni, tačiau pomidorai gali būti įvairių spalvų, tokių kaip žali, geltoni, oranžiniai, rožiniai, juodi, rudi, balti ir net violetiniai!

Pomidorų kovos

Kiekvienais metais mažame Ispanijos mieste Buñol vyksta pomidorų kova. "La Tomatina" festivalyje dalyvauja apie 40 tūkst. žmonių, kurie vienas į kitą išmėto apie 150 tūkst. pomidorų.

 

Didysis pomidoras

Oklahomoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, 1986 metais užaugo pats didžiausias pomidoras, sveriantis 3,5kg!

Auksinis obuolys = pomidoras

Spėjame, jog pirmasis pomidoras Europoje buvo geltonas.

Europa su šiomis daržovėmis buvo supažindinta 16 amžiuje, tuo metu į žemyną buvo atvešti vyšniniai auksiniai pomidorai. Pirmą karta pomidoras aprašytas "pomo d'oro" pavadinimu, reiškiančiu "auksinis obuolys". Prancūzija manė, jog pomidorai - afrodiziakai, tad jie pomidorus vadino meilės vaisiais.