1. >Blog'as
  2. >5 trąšos, pagaminamos namuose

Ne visada reikia pirkti trąšas augalams, norint juos sustiprinti. Kartais tam galime panaudoti tai, ką jau turime! Pigūs ir aplinkai draugiški trąšų pasirinkimai, kuriuos pasigaminsite patys.

1. Kavos tirščiai

Mes visi žinome, kad iš kavos tirščių galime skaityti ateitį, atšviežinti šaldytuvo kvapą ar atkimšti vamzdyną, bet kavos tirščiai taip pat gali būti puiki natūrali trąša. Juose gausu nitrogenų, fosfatų ir kalio. Sausus tirščius mažu kiekiu sumaišykite su žeme, o tai puikiai tinka sodinukų tręšimui.

2. Kiaušinių lukštai

Džiovinti ir susmulkinti, kiaušinių lukštai - žali ar virti - dedami ant žemės paviršiaus, yra puikus mineralų, įskaitant kalcio, šaltinis dirvai. Pomidorų mėgėjai dažnai lukštus įdeda į augalų skylių apačią, kad išvengtų viršūnių nekrozės ar "žiedo galo puvinio" (tokiu atveju geriausia juos paversti milteliais, taip padidinat efektyvumą).

3. Bananų žievės

Banano žievėse gausu kalio ir kitų daržovėms naudingų medžiagų. Jos, idealiu atveju ekologiškos, gali būti dedamos po "godžiomis" daržovėmis (pomidorais, baklažanais, agurkais,...) jas sodinant: yrant žievei, daržovės yra maitinamos. Jei žieveles savaitę palaikysite vandenyje, vanduo praturtės mineralais ir puikiai tiks augalų laistymui. Bananų žievės taip pat pasižymi amarus atbaidančiu poveikiu.

4. Panaudoti arbatos pakeliai

Įdėjus į dirvą, jie veikia kaip augalų trąšos ir maitina kirminus, atbaido kai kuriuos vabzdžius, kurie yra jautrūs jų kvapams. Tiesą sakant, jie netgi gali pakeisti įvairius drenažo kamuoliukus vazono apačioje.

5. Pelenai

Galiausiai, jei turite židinį ar kepsninę ir naudojate natūralią medieną, galite pasilikti pelenus. Jie turtingi kalciu, kaliu, silicio dioksidu ir magniu. Atvėsus pelenams, galite juos dėti daržovių ir braškių daigų apačioje. Tik nepadauginkite, kad nesugadintumėte dirvožemio pusiausvyros ir nepakenktumėte augalams!