1. >Blog'as
  2. >10 priežasčių, kodėl verta valgyti ankštinius augalus

Mūsų mityboje gyvūninės kilmės produktuose turėtų dominuoti augaliniai produktai. Idealus būdas tai padaryti – valgyti ankštines daržoves. Ir tam yra daug priežasčių!

1. Juose yra daug baltymų ir skaidulų

100 g džiovintų ankštinių augalų sėklų yra apie 20 g baltymų. Išimtis – soja, kurioje yra dvigubai daugiau baltymų.

Ankštinėse daržovėse yra daug skaidulų, kurios labai teigiamai veikia mūsų virškinimą ir įvairius medžiagų apykaitos procesus organizme.

2. Jie yra sudėtingų angliavandenių šaltinis ir juose yra minimalus cukraus kiekis

Didžioji dalis (iki 60 proc.) ankštinių augalų yra angliavandeniai, tiksliau krakmolas. Cukraus kiekis minimalus.

3. Juose yra nedidelis kiekis riebalų

Ankštinėse daržovėse yra tik nedidelis riebalų kiekis, iki 5 proc. Išimtis – soja, kurioje riebalų yra apie 20 proc.

Tačiau ankštiniai augalai turi gerųjų riebalų pranašumą dėl juose esančių riebalų rūgščių.

 

4. Jie yra sotūs

Ankštiniai augalai turi žemą glikemijos indeksą, todėl suteikia sotumo jausmą.

5. Daug vitaminų ir antioksidantų

Ankštinėse daržovėse yra daug vitaminų, ypač tirpių vandenyje. Juose daugiausia vitamino B9 (folio rūgšties) ir vitamino B6 (piridoksino). Juose taip pat yra B grupės vitaminų, išskyrus vitaminą B12.

Šie augalai puikūs ir dėl juose esančio antioksidantų kiekio. Juose yra daug polifenolių, kurie yra ne tik antioksidantai, bet ir turi kitų žmogaus organizmui naudingų savybių. Jie taip pat turi priešuždegiminį poveikį.

Ankštiniuose augaluose taip pat gausu mineralų, ypač kalcio, fosforo, kalio, vario, geležies ir cinko

6. Jie naudingi mūsų sveikatai

Dėl ankštiniuose augaluose esančių medžiagų jie teigiamai veikia, ypač širdies ir kraujagyslių sistemą, virškinamąjį traktą. Dažnas vartojimas dietoje gali būti naudingas būdas išvengti navikų ir sumažinti 2 tipo diabeto riziką.

7. Sudėtyje nėra glitimo

Taigi jie yra puikus maistas žmonėms, kurie netoleruoja glitimo.

8. Pilvo pūtimas nėra privaloma pasekmė

Ankštinėse daržovėse yra oligosacharidų, kurių žmogaus organizmas negali suskaidyti plonojoje žarnoje, todėl pilvo pūtimas yra dažna valgymo ankštinių augalų pasekmė. Dėl šios priežasties dažnai bijome šias daržoves įtraukti į savo patiekalus. Tačiau jei nenorime, kad taip nutiktų, ankštines daržoves reikia pamirkyti.

9. Platus asortimentas

Ankštiniai augalai parduodami džiovinti, išvirti, konservuoti arba šaldyti. Pavyzdžiui, konservuotų daržovių privalumas yra tas, kad jas galima valgyti iš karto, jų nereikia iš anksto mirkyti. Nereikia nerimauti, kad konservuotuose maisto produktuose trūksta vitaminų ar maistinių medžiagų. Dėl tinkamo apdorojimo, pavyzdžiui, mūsų Vapeur gaminiuose, specialūs paruošimo būdai su garais išsaugo visas ankštinių augalų maistines medžiagas, skonį ir spalvą.

Be to, ankštinių daržovių galima įsigyti įvairiais būdais, pavyzdžiui, ankštinių daržovių makaronų. Juose nėra glitimo, dažiklių ar konservantų.

10. Jie yra ekologiški

Ankštinių augalų auginimas yra naudingas mūsų planetai.

 

Ankštinės daržovės yra neabejotinai vertingos, todėl jas į mūsų racioną reikėtų įtraukti bent du kartus per savaitę.