1. >Blog'as
  2. >Sveikos daržovės – sveikam organizmui

Daržovių paruošimo būdas gali turėti didelę įtaką jų maistinėms savybėms. Tad išsamiau panagrinėkime skirtingus daržovių paruošimo ir saugojimo būdus.

Šaldytos daržovės

Šaldymas yra vienas iš efektyviausių būdų išsaugoti daržovių maistines savybes, spalvą ir skonį. Pavyzdžiui, „Bonduelle“ daržovės šaldomos netrukus po derliaus nuėmimo, dėl ko jos gali netgi turėti daugiau maistinių medžiagų nei šviežios, kurios praleido ilgą laiką transportuojamos ir laikomos prekybos vietose. Tačiau svarbu atsiminti, kad ruošiant šaldytas daržoves, geriau vengti ilgo virimo, siekiant išsaugoti kuo daugiau vitaminų.

Konservuotos daržovės

Konservuotos daržovės – itin patogus ir ilgą galiojimo laiką turintis produktas. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad jose nebūtų konservantų, taip pat didelio druskos kiekio. Konservavimo procesas gali sumažinti kai kurių vitaminų, pavyzdžiui, vitamino C, kiekį, tačiau kiti maistiniai komponentai, kaip antai skaidulos ir mineralai, išlieka stabilūs. Pasirinkdami kokybiškas konservuotas daržoves, galite mėgautis jų patogumu, neaukodami naudos sveikatai.

Keptos, virtos daržovės

Kepimas ar virimas yra puikus būdas paryškinti daržovių skonį. Tačiau skirtingi ruošimo būdai gali skirtingai paveikti jų maistines savybes. Pavyzdžiui, garinimas yra vienas iš geriausių būdų išsaugoti daržovių maistines savybes, palyginti su virimu vandenyje, kuris gali lemti kai kurių vitaminų, tokių kaip C ir B grupės vitaminai, netekimą. Greitai pakepintos daržovės, ypač be perteklinio aliejaus, taip pat išlaiko didelę dalį savo maistinių medžiagų, be to, pasižymi puikiu skoniu.

Sveiko organizmo pagrindas – sveika mityba, o daržovės yra neatsiejama jos dalis. Renkantis tarp įvairių daržovių, vertėtų atsiminti, kad kiekviena jų gali turėti savų privalumų. Tad svarbiausia yra palaikyti įvairovę, siekiant gauti kuo platesnį maistinių medžiagų spektrą. Tegul šiame įraše aptartos naudingos daržovės tampa įkvėpimu puoselėti savo organizmą ir suteikti jam tai, kas geriausia.