Majonezas jau seniai tapo populiariu daugelio patiekalų ingredientu, tačiau jo kaloringumas ir didelis sočiųjų riebalų kiekis ne vieną iš mūsų skatina ieškoti sveikesnių alternatyvų. Laimei, yra būdų, kaip galime mėgautis ne mažiau puikiu skoniu ir suteikti didesnę naudą savo organizmui. Taigi, kuo pakeisti majonezą? Toliau pateikiame net tris gardžių, maistingų ir lengvai paruošiamų padažų, kurie ne tik suteiks patiekalams išskirtinio skonio, bet ir praturtins juos naudingomis medžiagomis, idėjas.

1. Avokadų ir graikiško jogurto padažas

Šis padažas yra ne tik kreminės tekstūros, bet ir kupinas sveikųjų riebalų, vitaminų bei baltymų, kurie padeda palaikyti sotumo jausmą ir suteikia tolygios energijos. Avokadai yra puikus antioksidantų šaltinis, o graikiškas jogurtas turi organizmui reikalingų probiotikų, teigiamai veikiančių virškinimą. Dėl savo maistingumo ir švelnaus skonio šis padažas dera ne tik prie tortilijų ar sumuštinių, bet ir kaip sveikesnis užkandis su šviežiomis daržovėmis, trapučiais ar kukurūzų traškučiais.

Ingredientai:

  • 1 sunokęs avokadas;
  • 100 g natūralaus graikiško jogurto;
  • 1 valgomasis šaukštas citrinų sulčių;
  • 1 skiltelė česnako (smulkiai sutarkuota);
  • žiupsnelis druskos ir juodųjų pipirų.

Gaminimo eiga:

  • Avokadą nulupkite, išimkite kauliuką ir sudėkite minkštimą į dubenėlį.
  • Į tą patį dubenėlį sudėkite graikišką jogurtą, tarkuotą česnaką ir supilkite citrinų sultis.
  • Viską sutrinkite trintuvu arba šakute iki vientisos kreminės masės.
  • Pagardinkite druska ir pipirais.

Šis avokadų padažas ne tik puikiai pakeičia majonezą, bet ir suteikia patiekalams subtilų skonį. Tad išbandyti jį, be abejo, verta.

2. Garstyčių ir jogurto padažas

Jei ieškote šiek tiek pikantiškesnės alternatyvos, garstyčių ir jogurto padažas gali būti puikus sprendimas, kaip pakeisti majonezą. Šis padažas suteikia patiekalams gaivumo, lengvos rūgštelės ir švelnaus aštrumo, be to, nėra kaloringas. Natūraliame jogurte gausu baltymų ir kalcio, o garstyčiose – junginių, kurie gerina medžiagų apykaitą, skaidulų, kurios padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą, ir antioksidantų, tokių kaip vitaminas E ir flavonoidai, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir lėtina senėjimo procesus. Dėl savo išraiškingo skonio šis padažas ypač tinka prie keptos vištienos, žuvies patiekalų ar kaip užpilas šviežioms salotoms.

Ingredientai:

  • 100 g natūralaus jogurto
  • 1 valgomasis šaukštas švelnių kreminių arba grūdėtųjų garstyčių;
  • 1 arbatinis šaukštelis alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos ir pipirų.

Gaminimo eiga:

  • Į dubenėlį sudėkite jogurtą ir įmaišykite garstyčias.
  • Įpilkite alyvuogių aliejaus, kad padažas būtų šiek tiek švelnesnės tekstūros.
  • Pagardinkite druska bei pipirais pagal skonį ir viską gerai išmaišykite.

Pagaminti šį išraiškingo skonio padažą itin lengva. Tad nepraleiskite progos juo pagardinti savo patiekalus.

3. Jogurtinis žolelių padažas

Jogurtinis žolelių padažas – tai gaivi ir universali alternatyva majonezui. Jis ne tik praturtina patiekalus aromatingu skoniu, bet ir suteikia gaivumo bei lengvumo. Šio padažo pagrindą sudarantis natūralus jogurtas yra mažai kaloringas, tačiau turi daug baltymų ir kalcio, o šviežios žolelės – krapai, petražolės ar bazilikai – suteikia ne tik išskirtinį aromatą, bet ir gausybę vitaminų bei antioksidantų. Jogurtinį žolelių padažą galima naudoti tiek kaip salotų užpilą, tiek kaip sveikesnį priedą prie falafelių, šviežių daržovių, keptų bulvių ar ant grotelių ruoštų patiekalų. 

Ingredientai:

  • 150 g natūralaus jogurto;
  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos ir pipirų;
  • šviežių žolelių (krapų, petražolių, bazilikų) pagal skonį;
  • 1 skiltelė česnako (nebūtina).

Gaminimo eiga:

  • Smulkiai sukapokite mėgstamas šviežias žoleles.
  • Į jogurtą įmaišykite alyvuogių aliejų ir smulkintas žoleles.
  • Jei mėgstate pikantiškesnį skonį, įdėkite smulkiai tarkuotą česnako skiltelę.
  • Pagardinkite druska ir pipirais bei viską gerai išmaišykite.

Šis padažas – maistinga, gardi ir natūrali alternatyva, leidžianti mėgautis mėgstamais patiekalais be sąžinės graužaties.

Ieškant variantų, kuo pakeisti majonezą, rinktis tikrai yra iš ko. Išbandykite šiuos receptus ir atraskite naujas majonezo alternatyvas, kurios suteiks maistui lengvumo ir bus naudingesnės sveikatai! O jei norėtumėte pasisemti dar daugiau idėjų, kaip paįvairinti savo mitybą, daugybę jų rasite čia.